Wat is het geheim van een goede relatie?

Over liefde, relaties en relatieproblemen.
Post Reply
Relatieruimte
Posts: 25
Joined: Fri Nov 25, 2016 9:11 pm

Wat is het geheim van een goede relatie?

Post by Relatieruimte »

Een goede relatie lijkt zeldzaam tegenwoordig. Natuurlijk krijgen alle koppels in hun relatie te maken met hobbels op de weg. Zijn het geen interne hobbels, zoals communicatieproblemen, jaloezie en ontrouw, dan zijn het wel externe hobbels, zoals een ernstige ziekte. Een goede relatie voldoet echter altijd aan een aantal kenmerken.

Vertrouwen
Vertrouwen is de basis van elke relatie, dus ook de basis van de relatie met je levenspartner. Het is belangrijk dat je je veilig voelt bij je partner. Dat je alles met hem of haar kunt delen en dat je alles tegen hem of haar durft te zeggen. Het is ook belangrijk dat je er op kunt vertrouwen dat je partner er altijd voor je zal zijn in moeilijke tijden. Door elkaar te steunen ontwikkel je vertrouwen in elkaar. Vertrouwen is er natuurlijk niet meteen bij de start van een relatie, dit wordt gedurende de relatie opgebouwd.

Acceptatie
Een probleem in veel relaties is dat partners elkaar willen veranderen. Acceptatie is juist een belangrijk kenmerk van een goede en sterke relatie. Het accepteren van elkaar minpunten en onzekerheden hoort er bij. Dit zorgt ervoor dat je bij je partner helemaal jezelf kan zijn. Dat is belangrijk voor een goede relatie en een gelukkig leven.

Verleden
Nog een kenmerk dat er nooit meteen aan het begin van een relatie is. Een gedeelde geschiedenis maakt de liefde sterk. Deze herinneringen zoals mooie reizen, leuke belevenissen of de geboorte van een kind maken een relatie sterker. Net zoals negatieve herinneringen die jullie samen hebben doorstaan.

Je ontwikkelt samen met je partners gewoontes die alleen jullie van elkaar kennen. Jullie kunnen grappen maken die alleen jullie snappen en waar jullie goed om kunnen lachen. Jullie begrijpen elkaar zonder veel te zeggen. Dit behoort ook tot jullie verleden.

Plezier
Het is belangrijk om plezier te hebben met je partner. Lach met je partner en doe leuke dingen met hem of haar. Dit is misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor een goede relatie. Het moet prettig zijn om dingen te ondernemen met je partner.

Communicatie
Communicatie binnen een relatie is van levensbelang. Wanneer je niet communiceert zal de relatie doodbloeien. Het is belangrijk jouw ervaringen in het leven met je partner te delen. Wat heb je die dag meegemaakt? Daarnaast is communicatie ook heel belangrijk omdat op deze manier problemen aan de kaak worden gesteld binnen de relatie. Wanneer je deze duidelijk verwoordt kun je ervoor zorgen dat je partner iets met deze kritiek kan. Goed communiceren is ook van belang voor het voorkomen van miscommunicatie. Een miscommunicatie kan namelijk nogal eens leiden tot een kleine ruzie.

Waardering
In een relatie is het belangrijk om de ander te waarderen. Laat de ander in zijn waarde en geef blijk van je waardering. Bijvoorbeeld door eens in de zoveel tijd te zeggen dat je dankbaar bent voor alles wat hij of zij voor je doet. Of door eens in de zoveel tijd een klein cadeautje te kopen voor de ander.

Post Reply