Hoe weet je of je toe bent aan kinderen?

Over liefde, relaties en relatieproblemen.
Post Reply
Relatieruimte
Posts: 25
Joined: Fri Nov 25, 2016 9:11 pm

Hoe weet je of je toe bent aan kinderen?

Post by Relatieruimte »

Een belangrijke vraag in het leven is de vraag wanneer het tijd wordt voor kinderen. Dit is een hele grote beslissing die je samen met je partner moet nemen. Het begint vaak te kriebelen wanneer bekenden in verwachting raken of wanneer je op kraambezoek gaat bij iemand. Maar hoe weet je of jij en je partner toe zijn aan kinderen? Kinderen hebben een grote invloed op je leven, denk er dus altijd goed over na.

Stabiliteit
Het is belangrijk voor kinderen om in een stabiele omgeving op te groeien. Uit vele onderzoeken is als conclusie gekomen dat kinderen met gescheiden ouders het over het algemeen slechter doen in de maatschappij. Ze krijgen bijvoorbeeld vaker met problemen, zoals verslaving, te kampen. Daarnaast hebben kinderen van gescheiden ouders minder vaak een goed diploma op zak en scheiden ze bovendien zelf ook vaker.

Dat betekent dat jij en je partner een goede basis samen moeten hebben. De meeste relaties lopen na vier of zeven jaar stuk. Het is dus ook wijs om te wachten met het krijgen van kinderen tot je deze zeven jaar hebt overleefd. Natuurlijk mits je biologische klok dit toe laat.

Natuurlijk kun je ook als gescheiden ouders zorgen voor een stabiele situatie voor het kind. De praktijk is echter vaak anders. Veel echtscheidingen zijn vechtscheidingen en daar worden de kinderen de dupe van. Het gesleep met spullen heen en weer en de komst van nieuwe partners is telkens ook een situatie die stress veroorzaakt bij een kind.

Daarbij is het ook al belangrijk om te kijken naar de toekomst. Zijn er in de buurt goede scholen? Wonen jullie in een veilige omgeving? Voor een kind is het niet leuk om te verhuizen en vriendjes en vriendinnetjes achter te laten. Probeer dus, zodra je kind naar school gaat, op één plek te blijven wonen.

Financiën
Kinderen zijn duur. Het is daarom belangrijk dat jullie in een gezonde financiële situatie zitten. Je wilt je kind immers alles geven wat zijn of haar hartje begeerd. Daarnaast is het ook van groot belang dat je geen schulden hebt. Een stressvolle financiële situatie heeft invloed op de gezinssituatie. Opgroeien in een moeilijke financiële situatie kan een slechte invloed hebben op kinderen.

Alles wordt duurder wanneer je kinderen hebt. Een leuk dagje weg is vanaf dan 1/3 deel duurder. Net zoals bijvoorbeeld een vakantie, uit eten en al het andere. Een baby is bovendien erg duur. Het inrichten van de kinderkamer, alle kinderspullen zoals een autozitje en een kinderwagen en de vele kleding die je nodig hebt kan flink in de bedragen lopen.

Twee partners
Het is belangrijk dat beide partners kinderen willen. Wanneer slechts één van de partners kinderen wil en deze zijn of haar zin doordrukt is er een grote kans dat dit een negatieve invloed heeft op de relatie. Daardoor kan je de hele zwangerschap en het opgroeien van het kind niet goed samen beleven. Dwingen is nooit goed. Praat erover maar accepteer ook dat je partner nog niet klaar is voor een kind. Geef hem of haar de tijd om aan het idee te wennen. En mocht je partner echt geen kinderen willen, dan zul je een belangrijke beslissing dienen te nemen.

Begin je een relatie? Vraag dan meteen naar de kinderwens. Soms wil iemand onder geen enkel beding kinderen. Dit is goed om te weten voordat je een relatie aangaat. Je kunt dan meteen een afweging maken. Veel mensen die zeker weten dat ze kinderen willen zullen nooit een relatie aangaan met iemand die dat zeker niet wil.

Gevolgen
Kinderen hebben grote gevolgen. Niet alleen op het lichaam van de vrouw, maar op het dagelijkse leven. Vooral de eerste jaren zal veel in het teken staan van jullie kinderen. Verminderde sociale contacten en gebroken nachten komen vaak voor bij jonge ouders. Kinderen hebben een groter effect dan je vooraf zou denken. Denk bijvoorbeeld eens aan jullie laatste vakantie. Was deze ook mogelijk geweest met een kind?

Conclusie
Uiteindelijk is de enige die kan beoordelen of je toe bent aan kinderen jijzelf. Daarbij moet je in ieder geval je relatie onder de loep nemen. Kan jij ervan op aan dat je partner een goede moeder of vader zal zijn? Kan je op je partner rekenen? Kunnen jullie een kind een goede en stabiele omgeving bieden? Denk bij een kind niet alleen aan jezelf, maar juist vooral aan het kind!

Wanneer denk jij dat het tijd is voor kinderen? Hoe wist jij dat jullie toe waren aan deze grote stap? Deel hieronder jouw ervaring!

Post Reply