Wat is verlatingsangst en hoe uit verlatingsangst zich binnen een relatie?

Over liefde, relaties en relatieproblemen.
Post Reply
Relatieruimte
Posts: 25
Joined: Fri Nov 25, 2016 9:11 pm

Wat is verlatingsangst en hoe uit verlatingsangst zich binnen een relatie?

Post by Relatieruimte »

Verlatingsangst komt vooral voor bij baby's en kinderen. Zij zijn bang om verlaten te worden door hun ouders. Het gedrag wat kinderen vervolgens vertonen is claimend, jaloers en emotioneel. Er zijn echter ook volwassenen die kampen met verlatingsangst. Verlatingsangst is, zoals het woord het al zegt, de angst om verlaten te worden. De angst dat de partner weg gaat is dan ondraaglijk en staat een normaal leven in de weg. Maar hoe uit verlatingsangst zich precies? Wat zijn de kenmerken van verlatingsangst in een relatie? Hoe uit verlatingsangst zich?

Overbezorgd
Verlatingsangst kan zich uiten via overbezorgdheid. Wanneer je verlatingsangst hebt kan je je bijvoorbeeld zorgen maken over je partner die met de auto vertrekt. Je bent dan continue bang dat je partner een auto-ongeluk krijgt. De bezorgdheid is alleen weg wanneer je partner bij je is. En om die bezorgdheid te voorkomen, houd je je partner dus ook het liefst extreem dichtbij. Dit leidt ertoe dat je je sociale leven aan de kant bent en eigenlijk je hele leven in het leven van je partner laat staan.

Extreem jaloers
Ook extreme jaloezie kan een gevolg zijn van verlatingsangst. De jaloezie en verlatingsangst komen beide mede voort uit onzekerheid. Je bent onzeker dat je niet leuk genoeg bent, of onzeker dat je partner gewoon een leukere persoon tegen komt. Daardoor heb je liever niet dat je partner ook maar naar het andere geslacht kijkt, laat staan dat je partner ermee praat.

Controleren
Dit hangt natuurlijk deels samen met jaloezie. Wanneer je een partner hebt met verlatingsangst lijkt het alsof al je stappen worden nagelopen. Wat zeg je precies? En strookt dat met eerdere uitlatingen? Dingen die totaal onbelangrijk zijn voor jou kunnen leiden tot een groot probleem, bijvoorbeeld omdat je iets alweer vergeten was. Ook kan je partner vragen waar je bent geweest en hoe lang. Of waarom het zo lang duurde? Je partner kan je computer eens in de zoveel tijd binnenste buiten keren om te kijken waar je mee bezig bent geweest of je partner kan van de kleinste dingen grote problemen maken.

Heel lastig om ermee om te gaan, maar eigenlijk moet je hier niet aan toegeven. Het gaat je partner namelijk niets aan waar jij hoe laat was en wat je doet op je computer.

Tegenstribbelen
Hoe gek het ook is, mensen met verlatingsangst kunnen juist ook de andere partner wegdrukken. Ze kunnen liegen, ruzie zoeken en dingen doen waarvan ze weten dat ze door hun partner niet worden gewaardeerd. Dit doen ze eigenlijk om bewijs te vergaren. Wanneer de partner vervolgens de relatie beëindigd, dan kan dit een bewijs zijn voor de partner met verlatingsangst. Het verlaten worden bevestigd dat de angst terecht is. Ook kan het zijn dat iemand dit doet om de angst weg te nemen. Want als de partner bij je blijft, ondanks alles wat je doet, is dat een bevestiging dat je partner niet bij je wel wilt. Het is een soort van aanbieden van excuses en openingen voor het verbreken van de relatie. En wanneer de partner dan inderdaad al weg wil, kan deze het excuus ook daadwerkelijk gebruiken om weg te gaan. Ook wanneer de partner dit gedrag wel accepteert, kan de verlatingsangst nog erger worden. Want hoe ver zal de partner met verlatingsangst gaan? Deze testen zijn moeilijk voor de partner.

Wanneer is verlatingsangst een probleem?
Verlatingsangst is eigenlijk niet meer dan normaal. Je bent bang dat een geliefde je zal verlaten. Pas wanneer verlatingsangst extreme vormen aan neemt is het niet langer normaal. Het is echter belangrijk om te beseffen dat je verlatingsangst hebt. En het is ook heel belangrijk om te beseffen dat dit jouw probleem is. Jouw partner staat hier volledig los van. Hoe moeilijk het ook is, je zult met een objectieve blik naar de situatie moeten kijken. Is het normaal wat je doet? Wat zou je ervan vinden wanneer dit in een andere relatie gebeurt?

Post Reply