Wat zijn de oorzaken van verlatingsangst?

Over liefde, relaties en relatieproblemen.
Post Reply
Relatieruimte
Posts: 25
Joined: Fri Nov 25, 2016 9:11 pm

Wat zijn de oorzaken van verlatingsangst?

Post by Relatieruimte »

Verlatingsangst kan een grote invloed hebben op een relatie. Eerder al publiceerde RelatieRuimte een artikel met daarin geschreven wat verlatingsangst precies is en hoe verlatingsangst zich kan uiten binnen een relatie. Maar wat zijn de oorzaken van verlatingsangst? Het is makkelijker om met verlatingsangst om te gaan wanneer duidelijk is waar deze vandaan komt. Zowel voor degene met verlatingsangst, als voor zijn naasten. Ga dus bij jezelf te rade wat er aan jouw verlatingsangst ten grondslag ligt. Hieronder vind je enkele veel voorkomende oorzaken.

Onzekerheid
Mensen met verlatingsangst zijn vaak heel erg onzeker. Ze zijn erg kritisch over zichzelf en voldoen niet aan hun eigen opgelegde waarden en normen. Ze vinden zichzelf niet leuk genoeg, niet mooi genoeg, niet slim genoeg of niet leuk genoeg. In het begin van een relatie doen mensen zich met verlatingsangst vaak veel beter voor dan ze in werkelijkheid zijn. Ze gedragen zich charmant, open en sociaal, terwijl de werkelijkheid anders kan zijn. Door de onzekerheid verhullen zij hun ware ik met een in hun ogen betere ik.

Wanneer onzekerheid een belangrijke rol speelt bij de verlatingsangst is het belangrijk dat je jezelf leert accepteren zoals je bent. Jij bent jij en je bent zoals je bent. Jouw partner heeft ook voor jouw gekozen. Het is belangrijk om jezelf leuk te vinden.

Traumatische ervaring
Vaak zie je dat aan de verlatingsangst een traumatische ervaring ten grondslag ligt. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat je je ouders, of één van je ouders hebt verloren op jonge leeftijd. Ook het verlies van een andere naaste kan de oorzaak zijn van verlatingsangst. Net zoals drastische opgelegde veranderingen in het leven, zoals het verhuizen naar een hele andere stad of zelfs land waar je je vervolgens niet thuis bent gaan voelen.

Ook een reeks van teleurstellingen kan leiden tot verlatingsangst. Ben je aan de kant gezet door meerdere partners zonder te begrijpen wat er precies niet klopte aan de relatie? Of ben je juist vaak teleurgesteld door vrienden en familie? Hoe vaker je wordt teleurgesteld, hoe erger de verlatingsangst zal worden ten opzichte van de mensen die je nog wel om je heen hebt.

Tot slot
Mensen met verlatingsangst hebben vaak ook nog andere complicerende factoren in hun leven. Zij hebben bijvoorbeeld vaker last van psychische stoornissen zoals stemmingswisselingen en angststoornissen. Ook blijkt uit onderzoek dat zij gevoeliger zijn voor verslavingen dan mensen zonder verlatingsangst.

Post Reply