Hoe ga je om met een depressieve partner?

Over liefde, relaties en relatieproblemen.
Post Reply
Relatieruimte
Posts: 25
Joined: Fri Nov 25, 2016 9:11 pm

Hoe ga je om met een depressieve partner?

Post by Relatieruimte »

Een depressie is absoluut niet vergelijkbaar met een dipje. Een dipje is een korte periode waarin je je somber en ongelukkig voelt. Bij een depressie gaat dit veel verder. Een depressief persoon voelt zich continue diep ongelukkig. En dit kan zijn weerslag hebben op een relatie. In dit artikel zijn tips te lezen over de omgang met een depressieve partner. Je wilt je partner natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen, maar hoe doe je dat bij de depressieve partner?

Besef dat het tijdelijk is
Een depressie kan lang of kort duren, maar het is in elk geval iets dat voorbij zal gaan. Dit is goed om te beseffen, er is licht aan het einde van de tunnel. Dit besef kan het makkelijker maken om met de depressie van je partner om te gaan.

Geef ruimte
Wanneer je partner depressief is moet je ruimte geven. Heeft je partner geen zin om het huis te verlaten? Dwing hem of haar dan ook niet. Vermoedelijk heeft je partner helemaal nergens zin in. Dat betekent dat een groot deel van de taken op jouw aan zal komen. Koken, wassen, strijken, boodschappen, kinderen, alles zal op jouw aankomen. Probeer dit zo goed mogelijk op te vangen om zo je partner de ruimte te geven.

Zeur niet
Een depressief persoon heeft het al moeilijk genoeg. Bij elkaar de ruimte geven hoort ook dat je niet moet zeuren. Zeur niet over dat de boodschappen niet zijn gedaan, of dat het huis een rommel is. Het helpt niet. Het enige dat je ermee bereikt is dat je partner nog depressiever wordt.

Geef niet te veel ruimte
Probeer je partner wel te betrekken in het dagelijkse leven maar forceer niet. Je partner de ruimte geven betekent niet dat je je partner niet meer vraagt of hij of zij iets wil doen. Je kan altijd vragen of je partner mee gaat om een stukje te wandelen, of naar een verjaardag, of gezellig uit eten. Ook al zegt je partner 100 keer nee, blijf het toch vragen. Zo zorg je ervoor dat je partner zich niet buitengesloten voelt. Je partner kan op elk moment weer instappen en het leven weer oppakken.

Het kan ook helemaal geen kwaad om je partner licht te dwingen iets te ondernemen. Begin klein, bijvoorbeeld met een korte wandeling in de buurt. Of kook zijn favoriete recht. Doe iets waarvan je weet dat je partner het mooi vindt.

Laat weten dat je er bent!
Ook al lijkt het alsof je partner niets kan waarderen. Vertel je partner toch dat je van hem of haar houdt. Vertel je partner dat je hem of haar zal steunen. Dat je je partner niet verwijt een depressie te hebben maar dat het allemaal goed komt.

Wees enthousiast over de dingen die je partner doet! Maar gedraag je tegelijkertijd zo normaal mogelijk. Wanneer je partner iets onderneemt dan is het goed om te benadrukken dat je trots op je partner bent. Maar niet te veel, want het is wel de normale gang van zaken.

Vergeet jezelf niet
Het is moeilijk om te leven met een depressieve partner. Het is moeilijk om jezelf niet te veel te laten beïnvloeden en moeilijk om jouw humeur niet te laten beïnvloeden door de dagelijkse gang van zaken met je partner thuis. Daarom is het ook belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen. Ga door met je leven en laat niet alles afhangen van je partner. Die heeft waarschijnlijk totaal geen zin in sociale gebeurtenissen of om uberhaupt het huis ook maar te verlaten. Toch is het belangrijk om die dingen wel zelf te laten doen.

Het is ook belangrijk dat je de depressie los ziet van je partner. Je partner kan gemeen zijn, misschien zelfs zeggen dat hij of zij niet meer van je houdt of wil scheiden. Ga hier niet te diep op in maar vertel je partner dat je dit niet leuk vindt en dat je van je partner houdt. Voor jezelf is het belangrijk om te beseffen dat je partner dit vermoedelijk niet meent. Maak er dus ook geen groot punt van.

Post Reply