Huwelijkse voorwaarden

Over liefde, relaties en relatieproblemen.
Post Reply
Relatieruimte
Posts: 25
Joined: Fri Nov 25, 2016 9:11 pm

Huwelijkse voorwaarden

Post by Relatieruimte »

Trouwen is natuurlijk hartstikke romantisch. Tot je partner voorstelt om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Want wat betekent trouwen onder huwelijkse voorwaarden eigenlijk? Betekent dit dat je partner je niet vertrouwd? Dat je partner van plan is toch weer te gaan scheiden? Wat zijn redenen om niet in gemeenschap van goederen te trouwen? Trouwen onder huwelijkse voorwaarde is lang niet altijd negatief en kan zelfs als bescherming van de andere partner dienen.

Huwelijkse voorwaarden
In Nederland wordt normaal gesproken getrouwd in gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt in goederen van de partners. Trouwen onder huwelijkse voorwaarden betekent dat er wordt afgeweken van het trouwen in gemeenschap van goederen. De huwelijkse voorwaarde is een overeenkomst tussen twee echtgenoten. Hierin worden de financiële zaken geregeld. Het bezit en het inkomen en de verdeling daarvan wordt vastgelegd. Hoe de huwelijkse voorwaarden worden ingericht is volledig afhankelijk van de situatie.

Redenen voor de huwelijkse voorwaarden
Er zijn verschillende redenen te bedenken om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden. De huwelijkse voorwaarden zijn lang niet altijd gebaseerd op een gebrek aan vertrouwen of de angst dat de partner snel weer zal scheiden. Wanneer één van de partners een hoog inkomen of een groot geldbedrag op de spaarrekening heeft staan kan bijvoorbeeld wel worden overeengekomen dat dit geld van die partner blijft, ook bij een eventuele latere scheiding.

De huwelijkse voorwaarden zijn echter niet alleen erg handig wanneer je je bezittingen veilig wilt stellen, maar juist ook wanneer je je toekomstig echtgenoot wil beschermen tegen jouw schulden. Door de trouwen onder huwelijkse voorwaarden kun je ervoor zorgen dat schulden ook echt jouw schulden blijven. Wanneer je partner dus voorstelt om onder huwelijkse voorwaarde te trouwen, kan dit juist zijn om jou te beschermen.

Ook wanneer één van de partners een eigen onderneming drijft kan het verstandig zijn om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Zo zorg je ervoor dat bij een eventueel faillissement van de onderneming, de daaruit voortvloeiende schulden niet automatisch ook kunnen worden verhaald op de partner.

Post Reply