Hoe kan je de nagels van een papegaai vijlen of knippen?

Over dieren, vogels, milieu en natuur.
Post Reply
Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Hoe kan je de nagels van een papegaai vijlen of knippen?

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 25 augustus 2014

Voor het vijlen van de nagels is het belangrijk dat de vogel handtam is. Wanneer de vogel niet handtam is, kunnen de nagels beter door middel van een slijtstok in het hok worden onderhouden. Een handtamme papegaai kan in principe gewoon worden gevijld.

Mocht de papegaai toch willen bijten, dan kan je een handdoek over het hoofd van de papegaai gooien. Waarschijnlijk zal deze vervolgens rustig gaan zitten en kun je de nagels vijlen.
Nagels vijlen.jpg
Nagels vijlen.jpg (155.69 KiB) Viewed 10530 times
Onze grijze roodstaart had behoorlijk lange nagels gekregen. Ondanks dat we in haar hokje voor haar etensbak een slijtstok hebben gehangen begonnen de nageltjes behoorlijk pijn te doen wanneer ze op onze armen liep. Dit resulteert in een hoop lelijke krassen. We hebben eerst geprobeerd haar nageltjes te vijlen, maar dit had niet echt heel veel effect. Vervolgens hebben we haar nageltjes geknipt.

Wanneer je de nagel heel goed bekijkt kan je vaak zien waar de ader zit. Het kan helpen om de nagels tegen het licht aan te houden. Je moet proberen om niet in de ader te knippen. Gebeurt dit wel, dan zal de nagel gaan bloeden. Dit is verder niet ernstig maar natuurlijk niet leuk voor je papegaai.

Bij ons ging het knippen de eerste nageltjes goed. Vervolgens kwam er een behoorlijke hoeveelheid bloed uit een nageltje. Dat was best even schrikken. Gelukkig vonden we via internet al snel manieren om het bloeden te stoppen. Zo kan je de nagel met een hete sigaret dicht schroeien. Ook kan je de papegaai in een bak met meel zetten. Het bloed stolt over het algemeen best snel. Wij hebben haar door de meel laten lopen en het bloeden was daarna al vrij snel gestopt.

Overigens bleef de papegaai gewoon heel erg rustig zitten, ook toen het nageltje bloedde. Ze heeft geen geluid gemaakt en vond het allemaal wel prima. Wel trok ze haar pootje op. Dus ik had wel het idee dat ze het voelde en het best pijnlijk was.

Post Reply