Hoe douche je een papegaai?

Over dieren, vogels, milieu en natuur.
Post Reply
Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Hoe douche je een papegaai?

Post by Parrot Lover »

Wanneer ik vertel dat ik regelmatig met onze grijze roodstaart onder de douche sta, word ik vaak raar aangekeken. Toch douchten wij onze papegaai bijna dagelijks. Grootste overweging voor ons om dat te doen is dat Toeti dan veel minder stof maakt. En dat is zeer welkom omdat ze normaal behoorlijk veel stof maakt.

Voordelen van douchen:
-de papegaai maakt veel minder stof
-de papegaai is daarna vaak een aantal uren bezig met het mooi maken van de veren, dus het gaat verveling tegen
-veel papegaaien vinden het leuk

Hoe douche je een papegaai?
Er zijn verschillende manier om de papegaai te douchen. In de dierenwinkel zijn speciale douchestokken te koop. Deze kunnen gewoon aan de muur worden bevestigd. De papegaai kan dan lekker op een stok zitten en wordt zo vanzelf vochtig. Aan het eind kan je de papegaai natuurlijk ook even helemaal onder de douche zetten!

Een andere manier is om de papegaai gewoon op de grond te zetten wanneer je zelf gaat douchen. Het is dan wel belangrijk dat er geen shampoo of douchegel op de papegaai komt. Het verenpak is namelijk iets vettig en dat moet ook zo blijven.

De papegaai douchen zonder dat je zelf gaat douchen kan natuurlijk ook. Wij zetten haar meestal in de badkuip en zetten gewoon de douche aan met lauwwarm water. Wanneer we zeggen 'vleugeltjes wassen' doet ze ook zelf haar vleugels omhoog. Zodra onze grijze roodstaart onder de douche is, beweegt ze verder vrijwel niet meer.

Het douchen van een niet tamme papegaai is natuurlijk stukken lastiger. Zeker als de papegaai niet is gekortwiekt en douchten niet leuk vindt. In zo'n geval kan je natuurlijk ook gewoon de papegaai besproeien met een plantenspuit of een badje in de kooi zetten. Wanneer de papegaai dan de behoefte heeft, dan kan die gewoon in het badje.

Hoe droog je een papegaai?
Een papegaai drogen kan natuurlijk ook op verschillende manieren. In principe hoef je de papegaai niet te drogen. Binnen een paar uur zal de papegaai vanzelf droog zijn. Een natte papegaai gaat meestal stil ergens trillend zitten. Trillen is een functie van het lichaam om het weer warm te krijgen. Wanneer je een echt tamme papegaai hebt kan je simpelweg de papegaai met een handdoek drogen. Hier went een papegaai snel aan.

Als het lekker weer is, laten we de papegaai eerst een paar keer 'vliegen'. Vervolgens laten we haar lekker in het zonnetje buiten drogen.

Post Reply