Hoe we onze papegaai hebben geleerd te stoppen met bijten

Over dieren, vogels, milieu en natuur.
Post Reply
Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Hoe we onze papegaai hebben geleerd te stoppen met bijten

Post by Parrot Lover »

Onze papegaai is nu drie weken bij ons en was aan het begin al handtam, maar vond het stukken leuker wanneer mensen bij haar uit de buurt bleven. Een hand in de buurt werd dan ook in de meeste gevallen gebeten. Inmiddels is de laatste poging tot bijten alweer een paar dagen geleden en hebben we het idee dat ze dit voorgoed heeft afgeleerd. Hoe we dat hebben gedaan kun je in dit artikel lezen.

Het is eigenlijk een kwestie van duidelijk maken dat handen niet eng zijn, en dat ze niets doen. Nu onze papegaai dat door heeft gaat het reuze goed en bijt/hapt ze niet meer. Ook niet wanneer we onder haar vleugel komen of aan haar buik of waar dan ook op haar lichaam.

Eerst hebben we ervoor gezorgd dat ze gewoon uit onze hand wilde eten zonder problemen. Dit ging eigenlijk heel erg snel, ook in de winkel waar we haar hebben gekocht at ze al gemakkelijk uit de hand van de eigenaar van de dierenwinkel. Dus het was slechts een kleine stap om te eten uit een andere mensenhand.

Wat we hebben geprobeerd
De eerste dagen dat Toeti hier was wilde ze nog weleens bijten. We hebben eerst geprobeerd om dit af te leren door hard nee te zeggen en haar vervolgens te negeren. Maar dit werkte niet helemaal goed. We hebben ook nog geprobeerd om haar te aaien en vervolgens zodra ze dat toe liet te belonen met een zonnebloempit. Maar ook dat werkte niet heel goed. We hebben dus een andere manier bedacht. En momenteel bijt ze niet meer. En dat al binnen de drie weken dat ze bij ons is!

De methode die wel werkte
Wat we hebben gedaan is haar op een stok laten zitten. Vervolgens hebben we elke keer dat ze beet, de stok een klein beetje naar beneden bewogen. Het gevolg is dat ze met haar veren gaat wapperen. Na een aantal keer begreep ze het verband al tussen bijten en een stukje vallen. En toen beet ze dus al niet meer! Want het wapperen met haar vleugels vindt ze namelijk echt niet leuk! Vervolgens zijn we steeds een stukje verder gegaan met haar aanraken. Eerst haar buik, vervolgens haar vleugels, en tot slot onder haar vleugels en haar snavel. Het mag nu allemaal zonder dat ze ook maar een poging doet om te bijten. Simpelweg door haar te laten schrikken door de stok een paar centimeter naar beneden te bewegen.

Wel merken we dat ze het niet heel prettig vindt om overal maar aangeraakt te worden. Dat doen we dus ook niet, maar het moet wel mogen. Wanneer we haar nu vrij rond laten lopen door het huis komt ze automatisch naar je hand toe. Vervolgens gooit ze haar snavel naar beneden en gaat ze er helemaal voor zitten om lekker geaaid te worden.


Post Reply