Hoe(veel) slaapt een papegaai?

Over dieren, vogels, milieu en natuur.
Post Reply
Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Hoe(veel) slaapt een papegaai?

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 9 mei 2014

Papegaaien zijn van nature zeer lichte slapers. Ze hebben veel meer slaap nodig als mensen, gemiddeld wel zo'n tien tot twaalf uur per nacht. Maar wat is de ideale omgeving voor een papegaai om te slapen? Moet een papegaai in een aparte slaapkooi slapen?

Hoeveel uur slaap heeft een papegaai nodig?
Een papegaai heeft gemiddeld tien tot twaalf uur slaap per 24 uur nodig. Een tekort aan slaap kan leiden tot verschillende gedragsproblemen en een vogel die agressief is. De vogel heeft dan simpelweg om te leren en te spelen. Denk je maar eens in hoe jij je voelt wanneer je moe bent. De vogel kan dit dan duidelijk maken door te bijten en simpelweg niet mee te willen werken. Sluit bij een vogel met gedragsproblemen dus altijd uit dat dit komt door een slaapgebrek.

Een jonge papegaai slaapt natuurlijk, net als een baby bij mensen, meer dan een oudere vogel.

Hoe slaapt een papegaai?
Een papegaai die slaapt trekt één pootje op richting de buik. Wanneer de papegaai dit niet doet, kan dit duiden op ziekte. Verder zit deze gewoon op een tak of touw. Het is belangrijk dat de poten driekwart van deze tak of touw omringen. Een te dunne of te dikke zit voor de papegaai niet lekker.

Vlak voor het slapen gaan kun je de papegaai vaak een knarsend geluid horen maken. Dit is eigenlijk juist een positief teken. De papegaai voelt zich op het gemak en maakt zich klaar voor de nacht.

Net als mensen doen papegaaien in de nacht veel minder, of zelfs helemaal niet, hun behoefte. Het kan dus heel goed zo zijn dat de slaapkooi lekker schoon blijft en veel minder vaak hoeft te worden schoon gemaakt.

Aparte slaapkooi?
Papegaaien in de natuur zoeken in de avond een slaapplek. Slapen doen ze dus op een andere plek dan waar ze overdag verblijven. Het is dus absoluut geen verkeerd idee om de papegaai een slaapplek te geven die in een donkere en stille kamer staat waar de papegaai niet gestoord wordt. De papegaai kan dan bijvoorbeeld rond 21:00 naar de slaapkooi worden gebracht en de volgende ochtend weer er uit worden gehaald. Een slaapkooi hoeft helemaal niet groot te zijn. Een simpele kooi met een zitstok is voldoende. Ook een goedkopere hondenbench of een transportbench kan dienen als slaapplek.

Er zijn overigens ook genoeg papegaaien die geen last hebben van geluid en beweging in de kamer. Veel mensen gooien een doek over de kooi en zijn daarmee klaar. Maar voor veel papegaaien is dit niet voldoende. Over het algemeen geldt wel dat een papegaai beter slaapt in een aparte stille kamer.

Ideale omgeving
De ideale slaapomgeving voor een papegaai is donker en stil. Papegaaien zijn lichte slapers en hebben dus veel slaap nodig. Stoor de papegaai zo min mogelijk. Een aparte slaapkooi is ideaal. Daarnaast moet een papegaai tien tot twaalf uur per 24 uur slapen.


Post Reply