Papegaai kortwieken, doen of niet doen?

Over dieren, vogels, milieu en natuur.
Post Reply
Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Papegaai kortwieken, doen of niet doen?

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 9 mei 2014

Het is een moeilijke keuze om te bepalen of je een papegaai laat kortwieken of niet. Er zijn voor- en nadelen en argumenten voor en tegen. Bij het kortwieken worden de slagpennen afgeknipt waardoor het veel moeilijker wordt om te vliegen. Dit kan gebeuren met een gewone keukenschaar. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet welke vleugels je moet knippen en ervoor zorgt dat je geen vleugels door knipt die niet mogen worden doorgeknipt. Je kunt het knippen dus beter overlaten aan iemand met ervaring. De vogel zal daardoor meer gaan lopen en klimmen. De vogel is vaak nog wel in staat om enigszins te vliegen, afhankelijk van hoe de slagpennen zijn geknipt.

Argumenten voor kortwieken
1. Het is veiliger voor de vogel. Deze vliegt zo binnenshuis niet tegen een raam, lamp, of in een hete pan tijdens het koken. Ook kan je gewoon een raam of deur open zetten zonder bang te zijn dat de vogel weg vliegt. Daarnaast is er nogal wat voeding welke giftig is voor de papegaai, met een vliegende vogel moet hier veel beter op gelet worden. Met een gekortwiekte vogel kan wat chocolade op tafel geen kwaad.

2. Vogels zijn meer hanteerbaar wanneer ze zijn gekortwiekt. Ze zijn simpelweg meer afhankelijk van de verzorger. Een vogel die niet gekortwiekt is, is veel moeilijker tam te krijgen dan een vogel die wel gekortwiekt is. Ze kunnen niet de hoogste plek van het huis uitzoeken waar jij niet bij kan komen. Met name bij agressieve of dominante vogels kan kortwieken daardoor bijdragen aan de opvoeding.

3. Een gekortwiekte vogel kan naar buiten zonder weg te vliegen. Er vliegen heel veel huisvogels weg, dat is zielig. Deze vogels zijn zo gewend binnenshuis dat ze zich buiten niet meer kunnen redden. Ze zullen dan ook vaak overlijden tijdens zo'n vlucht.

4. Het is ook veiliger voor je huis om een gekortwiekte papegaai te hebben. Deze kan dan veel minder slopen, denk bijvoorbeeld aan de bank. Of snoeren van elektrische apparaten. Deze zijn veel makkelijk op te bergen voor een papegaai die niet kan vliegen. Een papegaai die gekortwiekt is, die hoor je lopen en die kan zich niet zo snel verplaatsen.

Argumenten tegen kortwieken
1. Een vogel met al zijn veren ziet er simpelweg mooier uit. Bij een gekortwiekte vogel steken de veren bijvoorbeeld wat uit.

2. Na het kortwieken kan er irritatie optreden. De vogel is dan heel vaak bezig met de veren te verzorgen. Dit probleem komt echter zelden voor.

3. Een vogel hoort te kunnen vliegen, deze kan nu ook niet meer vluchten voor gevaar. Dit is natuurlijk een terecht argument. Maar vluchten voor gevaar hoeft een huiskamervogel niet. Daarnaast kan hierbij makkelijk worden opgemerkt dat een vogel ook niet binnenshuis hoort te worden gehouden. Net als een hond en een kat.

4. Kortwieken moet vaker worden herhaald. Het effect van kortwieken is slechts tijdelijk. Na verloop van tijd komt de vogel in de rui en zal deze nieuwe veren krijgen. Daardoor zal het ook weer mogelijk zijn voor de vogel om te vliegen. Zorg er dus altijd voor dat de vogel na de rui opnieuw gekortwiekt wordt.

Doet kortwieken pijn?
Van kortwieken voelt de vogel helemaal niks. Het is vergelijkbaar met het knippen van nagels of haren bij de mens.

Post Reply