Welke voeding mag een papegaai niet eten?

Over dieren, vogels, milieu en natuur.
Post Reply
Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Welke voeding mag een papegaai niet eten?

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 2 mei 2014

Het dieet van papegaaien bestaat voornamelijk uit noten, zaden, groente en fruit. De huiskamervogel krijgt daar vaak nog eivoer of pellets bij. Maar er is ook voeding die je een papegaai absoluut niet mag geven. Voeding welke giftig is voor de papegaai. De gevolgen kunnen uiteenlopen van een zieke papegaai, tot een papegaai die zal overlijden aan de gevolgen van de voeding. In dit artikel lees je welke voeding je nooit aan een papegaai mag geven.

Avocado
Bij de meeste papegaaienbezitters is het wel bekend dat papegaaien absoluut geen avocado mogen eten. Dat komt doordat avocado de stof persine bevat. Deze stof is zeer giftig voor de papegaai. Het is een in olie oplosbare verbinding, vergelijkbaar met een vetzuur. Het probleem met persine is, dat de papegaai deze stof niet kan afbreken. De papegaai kan overlijden aan een hartstilstand.

Chocolade
De stof theobromine in chocolade is ook giftig voor papegaaien. Gevolgen van het eten van chocolade zijn maagsecreties, vorming van zweren, irritatie van het spijsverteringskanaal, interne bloedingen, braakneigingen en diarree. Symptomen zijn een verhoogde nervositeit van de vogel, bijvoorbeeld extreem trillen en hijgen.

Theobromine wordt door het lichaam snel opgenomen en zal in het bloed terecht komen. Het tast de hartspier aan, een onregelmatige hartslag en een snelle ademhaling zijn gevolgen. Ook spierkrampen en stuiptrekkingen zijn gevolgen. De papegaai kan sterven aan een hart- of ademstilstand. Lever en nieren kunnen worden beschadigd.

Pinda's
Pinda's worden heel erg vaak gegeven aan papegaaien. Toch moet daar absoluut mee worden opgepast. Net als voor de mens, kunnen pinda's heel erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Menig papegaai is overleden van het eten van te veel pinda's.

Voedingsmiddelen die in Nederland worden verkocht mogen niet meer dan een bepaalde hoeveelheid aflatoxine bevatten. Toch is het verstandig zo min mogelijk hiervan binnen te krijgen. Zeker voor een klein dier als een papegaai kan een kleine hoeveelheid al schadelijk zijn. Er zijn genoeg andere lekkernijen voor de papegaai, dus de pinda kan beter niet worden gegeven.

Rabarber
Rabarber kan leiden tot een verlaagd calciumgehalte. Een tekort aan calcium kan leiden tot osteoporose en botbreuken en spierkrampen.

Appelpitten
Appelpitten bevatten cyanide en ook dit is giftig voor je papegaai. Als je deze verwijdert kun je de appel wel gewoon geven. Appel vinden de meeste papegaaien namelijk heerlijk.

Knoflook en ui
Knoflook en ui kunnen in kleine hoeveelheden geen kwaad voor een papegaai. Ze onttrekken de hemoglobine uit de rode bloedcellen. Deze hemoglobine is van belang en een tekort leidt tot bloedarmoede. Symptomen zijn vermoeidheid, kortademigheid, en een versnelde hartslag.

Gedroogd fruit
Gedroogd fruit is een prima snack voor de papegaai. Let alleen wel op dat je puur gedroogd fruit koopt en niet gedroogd fruit waar veel suiker aan is toegevoegd. Of gezwaveld gedroogd fruit, zwavel is namelijk erg giftig voor de papegaai.

Amandelen en lijsterbes
Amandelen kunnen de giftige stof blauwzuur bevatten. Hoe bitterder de smaak van de noot, hoe giftiger deze is. Het eten van 10-15 bittere amandelen heeft dodelijke gevolgen voor de mens. Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen zoete en bittere amandelen. De zoete amandelen bevatten weinig blauwzuur en kunnen dus geen kwaad. Je herkent de bittere amandelen doordat deze een iets kleinere en rondere vorm hebben en natuurlijk bitter smaken.

Blauwzuur is ook te vinden in de pit van de lijsterbes. De papegaai maakt deze pit kapot en krijgt dan ook blauwzuur binnen. Geef dus nooit te veel lijsterbessen en amandelen.

Koffie en alcohol
De cafeïne in koffie is schadelijk voor een papegaai. Datzelfde geldt voor alcohol. Alcohol is zeer giftig voor de lever, net als bij de mens. Alleen de papegaai is natuurlijk veel kleiner waardoor de lever sneller beschadigd raakt.

Suiker
Suiker is ongezond voor de papegaai. Deze zal daar niet meteen aan overlijden of direct symptomen van ziekte laten zien maar te veel suiker leidt tot overgewicht en vele ziektes. Suiker is gewoon geen geschikte voeding voor een papegaai. Suikerrijke producten bevatten daarnaast ook vaak kleurstoffen, geurstoffen en andere conserveringsmiddelen.

Zout
Zout is schadelijk voor mens en dier. Het probleem met zout is, dat je er heel snel te veel van geeft. Een mens weegt bijvoorbeeld 140 keer zoveel als een papegaai. Mensen wordt aangeraden om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Wanneer we dit toepassen op de papegaai betekent dit dat deze maximaal 0,04 gram zout per dag binnen mag krijgen. En 0,04 gram is natuurlijk snel bereikt. Daarom wordt vaak aangeraden om de papegaai geen zout te geven.

Paddenstoelen
Ook paddenstoelen zijn schimmels die bij vogels maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. De kappen en stammen van sommige soorten kunnen ernstige schade aanrichten aan de lever en zelfs dodelijk zijn.

Tot slot
Daarnaast blijft een papegaai een papegaai. Het is dus onverstandig om de papegaai te voeden als een mens. Geef de papegaai geen fastfood, gefrituurde voeding of koek en snoep bedoeld voor mensen. Dit kan op korte termijn wellicht geen kwaad, maar het is absoluut niet gezond voor de papegaai.

Heb je misschien nog een ander product dat schadelijk kan zijn voor de papegaai? Laat het dan hieronder weten in een reactie.

Post Reply