Hoeveel eet een papegaai?

Over dieren, vogels, milieu en natuur.
Post Reply
Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Hoeveel eet een papegaai?

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 1 mei 2014

Het is best lastig om in te schatten hoeveel een papegaai moet eten. Als stelregel kan worden gezegd dat een papegaai elke dag 10% van zijn lichaamsgewicht moet eten. De voeding van een papegaai bestaat uit groente, fruit, pellets en zaden en noten.

Hoe vaak eet een papegaai?
Een papegaai eet in natuurlijke omstandigheden meestal slechts twee keer per dag. In de ochtend en in de avond. Veel papegaaien die als huisdier worden gehouden hebben de hele dag eten tot hun beschikking, maar dit is eigenlijk niet goed. De papegaai heeft dan te veel eten en kan met het eten gaan spelen en veel eten verspillen door het naar beneden te gooien. Daarnaast zal de papegaai bij te veel aanbod selectief gaan eten. De papegaai eet dan natuurlijk alleen de lekkerste dingen op. Dit kan op den duur leiden tot een tekort aan vitamines en mineralen.

Tussendoor mag de papegaai natuurlijk stukjes fruit en groente. Ook kan de papegaai worden beloond met zaden.

Hoe ga je verspilling van eten tegen?
Een papegaai die te veel voeding krijgt, zal eten gaan verspillen. Dit verspillen voorkom je door het eten nadat de papegaai klaar is weg te halen. Ook is het van belang om te weten hoeveel de papegaai eet. Wanneer je niet te veel eten geeft, zal de papegaai het niet verspillen omdat de papegaai weet dat het niet wordt aangevuld. Tussendoor moeten de voederbakjes leeg zijn.

Image

Hoe weet ik hoeveel mijn papegaai eet?
Om te weten hoeveel jouw papegaai eet is het goed om de voeding af te wegen. Dit doe je door te wegen hoeveel eten je de papegaai geeft. Nadat deze klaar is kan je de weer wegen hoeveel voeding nog over is. Dan weet je precies hoeveel gram de papegaai heeft gegeten. Daarbij moet natuurlijk wel rekening worden gehouden met het deel van de voeding dat de papegaai niet op eet maar morst. Wanneer je dit een paar dagen doet weet je ongeveer hoeveel je papegaai eet en kan je het aangeboden voedsel daarop aanpassen.

Natuurlijk zit er ook verschil in de hoeveelheid eten die een papegaai nodig heeft en de activiteiten overdag. Er zijn nu eenmaal rustige en drukke papegaaien. Een papegaai die de hele dag druk in de weer is met klimmen en spelen verbruikt vanzelfsprekend meer energie dan een papegaai die het merendeel van de dag tevreden op een stok of schommel zit.

Post Reply