Hoe straf je een papegaai?

Over dieren, vogels, milieu en natuur.
Post Reply
Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Hoe straf je een papegaai?

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 29 april 2014

Een papegaai is een intelligente vogel. Vaak wordt gezegd dat ze het niveau hebben van een kleuter. Dat betekent natuurlijk ook dat een papegaai opgevoed moet worden. En daarbij is het van groot belang op welke manier de papegaai wordt gestraft. Verkeerd straffen kan leiden tot gedragsproblemen. Maar het straffen hangt natuurlijk ook heel erg samen met de opvoeding. Want met een goede opvoeding hoort het op een juiste manier straffen en met een goede opvoeding kan straf geven ook grotendeels worden voorkomen.

Consequentie
Consequentie is heel belangrijk voor een papegaai. Op een bepaalde gedraging moet altijd dezelfde straf volgen. Hoe je de papegaai straft is afhankelijk van het karakter van de papegaai. Maar over het algemeen is het negeren van de vogel een juiste straf.

Het is belangrijk dat de papegaai leert dat er geen ontkomen aan is. Neem bijvoorbeeld het badderen. Het is goed voor de papegaai om minstens eenmaal per dag onder de douche te gaan. Het kan zijn dat de papegaai dit niet leuk vindt. Hij kan daarbij bijvoorbeeld in de plantenspuit of de douchekop gaan bijten. Eigenlijk moet je doorgaan met badderen tot de vogel het bijten opgeeft en accepteert dat deze wordt gewassen. Dan pas kan de douche worden uitgezet en de vogel worden beloond met lieve woorden of een zonnebloempitje. Het is van groot belang de vogel te leren dat wat de baas wil ook daadwerkelijk zal gebeuren. Of de papegaai nu tegenstribbelt of niet.

Negeren
Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld het aaien. Je moet de papegaai kunnen aaien wanneer jij dat wil. Dus ook als deze daar geen zin in heeft mag deze niet bijten. In het begin kan het zo zijn dat de papegaai toch zal happen. Het is dan een kwestie van nee zeggen met een boze stem en vervolgens de vogel een aantal minuten negeren. Na een paar minuten kan je de vogel weer proberen te aaien. Wanneer deze weer aanstalten maakt om te bijten zeg je weer heel hard nee en negeer je de vogel verder. Op den duur zal de vogel niet meer bijten maar accepteren om geaaid te worden.

Voor een papegaai is er geen verschil tussen positieve aandacht en negatieve aandacht. Dat betekent dat wanneer de papegaai iets verkeerd doet, deze wel kan schrikken van boze woorden (maar meestal alleen als het een jonge papegaai betreft). Op latere leeftijd maakt dit vermoedelijk niet zo heel veel indruk meer. Het is dus ook van groot belang om jong te beginnen met het aanleren van goed gedrag.

Wanneer een papegaai bijt helpt het niet wanneer je gaat schreeuwen. Voor een papegaai is een schreeuwend persoon ook gewoon aandacht. Zodra je door hebt dat de papegaai niet schrikt van een harde nee, is het van belang dat je over gaat op een andere strategie. Daarbij is het van belang dat je de vogel gaat negeren. Zodra de vogel iets doet wat niet mag zeg je dus nee en negeer je de vogel vervolgens voor een paar minuten.

Strafkooi
Wat ook kan helpen is het hebben van een strafkooi. Wanneer de papegaai iets doet dat niet mag, kan deze in de kooi in een rustige kamer worden gezet waar deze geen aandacht krijgt. Na een paar minuten mag de papegaai dan weer uit de strafkooi. Ook hierbij is consequent zijn van groot belang.

Post Reply