Papegaai Toeti: een grijze roodstaartpapegaai

Over dieren, vogels, milieu en natuur.
Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Papegaai Toeti: een grijze roodstaartpapegaai

Post by Parrot Lover »

Geboren: 4 januari 2014
Geslacht: vermoedelijk een vrouwtje
Thuis sind: 21 april 2014
Gewicht 27 april 2014: 480 gram
Gewicht 20 november 2016: 520 gram


Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Op weg naar huis!

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 24 april 2014

Op tweede paasdag was het zover. Wij gingen onze Grijze Roodstaart papegaai ophalen. We hebben er even voor moeten rijden, maar zij (of hij) is het helemaal waard. We hebben hem gekocht bij Dierenparadijs Weert. De eigenaar nam zelf ruim de tijd om ons alle basisbeginselen van de Grijze Roodstaart uit te leggen. Zelf wonen we in de buurt van Den Haag, dus het was wel even een eindje rijden. Over de naam van de papegaai waren we het al een aantal weken eens. Ze heet Toeti. Deze naam betekent papegaai in het Farsi, de taal die onder meer wordt gesproken in voormalig Perzië. Ze is geboren op 4 januari 2014 en is dus inmiddels iets ouder dan 15 weken op het moment dat we haar mogen ophalen.

De reis verliep voorspoedig al was het duidelijk dat Toeti wel wat stress en spanning had. Dat merkten we doordat ze toch behoorlijk zat te trillen. Heel zielig om te zien, maar we konden ook niets doen om haar te helpen behalve op een geruststellende toon tegen haar praten. Verder was ze natuurlijk nog banger voor ons. Eenmaal thuis aangekomen moesten we de nieuwe kooi nog opzetten. Daardoor moest ze wat langer in haar reismandje blijven en daar werd ze toch wat onrustig van. Ze zocht duidelijk naar een uitweg en was bezig een ‘gat’ te graven in de reismand. Gelukkig kon ze na enige tijd haar nieuwe hok in. Daar ging ze direct op ontdekkingstocht.

We hebben haar even laten wennen aan haar mooie hok en dat lijkt inmiddels gelukt. We mogen haar allebei aaien en ze eet bij ons allebei uit onze hand. Nu is het aan ons de taak om Toeti snel te laten wennen en goed op te voeden! De eerste nacht hebben we een klein lichtje aan gelaten voor Toeti.

Image

Image

Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Dag 1 bij ons thuis

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 24 april 2014

Toeti went al aardig. Ze zit heerlijk in haar kooi en is deze al helemaal rond geweest. Ze speelt met haar speeltjes, laat zich aaien en eet uit onze handen. De ene keer lijkt ze het heel fijn te vinden om te worden geaaid en gaat ze er helemaal voor zitten met haar hoofdje naar voren, en even later lijkt het alsof ze er niets van moet hebben.

Zelf vinden we het nog iets te vroeg om al te beginnen met het leren van Toeti om bijvoorbeeld op te stappen. Ik heb er zeer veel over gelezen en ga binnenkort deze theorie in praktijk brengen. Nu maakt ze soms nog happende bewegingen.

Ontsnapt!
Op de eerste dag dat Toeti bij ons thuis was, had ze al de behoefte om de kooi te verlaten. Op het moment dat deze open stond, nam ze een vlucht naar buiten. Ze landde mooi, maar probeerde vervolgens de hele huiskamer te verkennen. Het arme papegaaitje probeerde te vliegen. We waren er eerst niet zeker van dat kortwieken een goede keuze was, maar zijn achteraf zeer blij dat we dat wel hebben gedaan. De belangrijkste overweging daarbij was dat ze dan beter hanteerbaar zijn. En dat bleek ook wel. Ze probeerde te vliegen en ging de hele woonkamer door, maar daarbij kwam ze dus niet omhoog. Daardoor is ze tweemaal best hard ergens tegenaan gevlogen. Gelukkig lijkt ze daar niets aan over te hebben gehouden. Zelf was ik redelijk onwennig maar gelukkig was de man des huizes ook thuis en die heeft Toeti weer terug in haar kooitje gezet.



Doek
Omdat we op internet hadden gelezen dat een papegaai behoorlijk veel slaap nodig heeft, en Toeti eigenlijk zeer weinig had geslapen omdat ze alles in de gaten wilde houden, hebben we rond 20:00 uur een doek over haar kooi gegooid. Aan de onderkant van de kooi was er echter nog een deel van de kooi onbedekt. We hoorden Toeti vervolgens de hele kooi doorgaan en uiteindelijk zat ze helemaal beneden precies bij het onbedekte stukje naar buiten te kijken. We hebben de doek er dus vervolgens maar weer vanaf gehaald. Ze zit namelijk eigenlijk altijd zo hoog mogelijk dus we vonden het een beetje zielig.

Image

Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Toeti went al!

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 24 april 2014

Alles gaat nog steeds goed met onze Toeti. Ze slaapt nog veel maar maakt ook duidelijk geluid wanneer ze aandacht wilt. Tot nu toe geven we ook gehoor aan dit geluid door haar te komen aaien en zaadjes te voeren. Wel heb ik het geluid ook soms genegeerd omdat het me niet goed lijkt dat ze aan leert dat ze aandacht krijgt wanneer ze geluid maakt! Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is wel super leuk dat ze zo jong al wel echt aan het brabbelen is en vogelgeluiden maakt. Wij hadden verwacht dat dit pas later kwam.

Ik heb inmiddels geprobeerd om zaadjes op elke plek van de kooi aan te bieden en dan klautert ze de hele kooi door om het zaadje te halen. Wel valt het op dat ze redelijk kieskeurig is. Zonnebloempitten zijn absoluut favoriet.

Rozijnen, uien en knoflook zijn niet echt dingen waar ze fan van is. Ze negeert deze dan ook gewoon of laat ze vallen. Qua fruit vindt ze appel, banaan en druif tot nog toe erg lekker. Wat ze laat liggen is kiwi. Dat vond ze geen groot succes. Haar pellet heeft ze nog niet gegeten, daarom hebben we de zaden mix uit haar kooi gehaald. Ik heb het schaaltje met palletvoeding afgewogen en hoop dat ze deze de komende dagen wel gaat eten.

Vandaag heb ik verder veel gelezen over de lichaamstaal van de grijze roodstaart. Dat is toch ook wel erg handig om te weten. Toeti maakt zo nu en dan wel een soort grommend geluid. Zodra ze dit doet laat ik haar maar met rust. Het is niet echt grommen, maar het klinkt niet vriendelijk en daarom denken wij dat het niet positief bedoeld wordt.

Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Een speelboom voor Toeti!

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 25 april 2014

Vanavond hebben we bezoek gehad van mijn vader en die heeft een prachtige boom gemaakt voor Toeti. Ik vertelde hem dat we een papegaaitje hadden gekocht en hij is direct aan de slag gegaan met het maken van een mooie speelboom. Daar hebben we hem natuurlijk gelijk even op gezet en dat was wel even wennen. De tweede keer voelde ze zich al zo op haar gemak dat ze haar veren ging schoonmaken. Toeti heeft nu dus ook een mooie speelboom om op te zitten. Met verstopplekken voor eten en een schommel!

Ons bezoek mocht Toeti trouwens zonder problemen aaien en op de stok laten zitten. Van eenkennigheid is dus in ieder geval nu geen sprake. We hopen dat dat zo blijft natuurlijk!

Verder zijn we begonnen met het leren opstappen op de stok. Dat gaat goed, maar alleen wanneer we daarbij ook zonnebloempitten gebruiken. We gaan komende dagen hard oefenen zodat het ook zonder pitjes goed zal lukken. In principe gaat ze nu met een zonnebloempitje heel gemakkelijk op haar stok zitten. Wel doet ze dan soms haar best om zo snel mogelijk op je arm naar boven te klimmen. En dat is iets waar ik toch nog weleens bang van kan zijn.

Uit de kooi doet Toeti nog hard haar best om te vliegen. En dat lukt na het kortwieken natuurlijk niet meer. Dit resulteert dus alleen maar in een hoop lawaai en een extra laag stof. Al met al merken we echt dat ze zich steeds meer op haar gemak voelt en dat ze steeds meer dingen gaat ontdekken.

Helaas blijft de palletvoeding wel een probleem. Maar ik moet ook eerlijk bekennen dat we haar waarschijnlijk veel te veel zonnebloempitten geven gedurende de dag omdat we zoveel met haar bezig zijn. Vandaar dat we de zonnebloempitten vanaf nu alleen nog maar geven als ze echt een beloning verdient! Hopelijk gaat ze dan toch van haar pallet voeding eten! Inmiddels heeft ze alleen een bakje pallet voeding en een bakje water staan. Vanmiddag toen ik de zaden mix in de kooi legde ging ze hier vervolgens wel van eten. Ze heeft dus wel trek/honger maar heeft gewoon geen zin in pallet voeding. Maar even afwachten hoe dat verder gaat als we haar gewoon niets meer geven. Dan zal ze toch op een begeven moment wel moeten eten?

Image

Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Hoe we onze papegaai leerden pallet voeding te eten

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 27 april 2014

De afgelopen dagen is Toeti al steeds meer gewend bij ons thuis. Ze loopt heerlijk door de huiskamer rond om alles te ontdekken en luistert naar korte opdrachten zoals 'kom' en 'nee'. Vooral dat 'nee' is erg handig. Wanneer ze bijvoorbeeld van plan is om in de tafelpoot (of in onze tenen) te gaan bijten zeggen we dat met een lage stem en tot nu toe geeft ze gehoor. We passen de methode van het negeren consequent toe. Dus zodra ze iets doet wat niet mag, negeren we haar een paar minuten. Op internet zeggen sommigen dat ze daar nog te jong voor is, maar het werkt wel, en ze begrijpt het ook.

Douchen
Sinds drie dagen laten we Toeti elke ochtend even douchen. Voor nu is dat nog met de plantenspuit, later gaan we haar meenemen onder de douche. Dat schijnen ze erg leuk te vinden. Maar we denken dat het daar nu nog iets te vroeg voor is. Zowel van haar kant als van onze kant!

Verder is ze in de ochtend duidelijk blij dat we naar beneden komen. Zodra ze de voetstappen op de trap hoort begint ze te fluiten. Hopelijk is Toeti één van de papegaaien die lekker vroeg gaat praten!

Hoe we haar aan de pallet voeding kregen!
Eerder schreef ik dat Toeti nog niet van de pallet voeding had gegeten. Dat hield ze ook gewoon stug vol dus we hebben gisteren (na dus vijf dagen niet gegeten te hebben) iets anders geprobeerd. We zijn gaan zitten met de brokjes en zonnebloempitten. Gewoon op de keukenvloer (het opstappen heeft ze overigens helemaal onder de knie) en daar hebben we haar de brokjes gevoerd. In het begin liet ze ze telkens vallen. Vervolgens ging ze over naar het kapot bijten van de brokjes. Zodra ze een brokje werkelijk had opgegeten beloonden we haar met een zonnenbloempitje. Na een paar keer had ze dit goed door. Ze at een pallet en liep vervolgens naar onze hand om een zonnebloempitje te komen halen.

Ze probeerde ons ook nog in de maling te nemen door de brokjes alleen te vermorzelen en dan een pitje te komen halen. Of door alleen met haar snavel door het bakje met pallets heen te gaan. Maar dan zeiden we telkens dat ze toch eerst wat moest eten en dan ging ze (onder protest) weer terug om daadwerkelijk wat te eten. We zijn zo in totaal toch wel twee uur met haar bezig geweest voordat ze het goed snapte. En wat je toen zag is dat ze van de pallet at, meestal ongeveer 3 happen, en daarna naar onze handen voor een zonnebloempitje. We moesten blijven opletten dat ze wel daadwerkelijk at want anders deed ze echt gewoon alsof!



De volgende dag
De volgende dag zagen we al behoorlijk wat pallets op de grond van haar kooi liggen dus blijkbaar had ze ervan gegeten. We hebben haar weer lekker gedoucht en even rond laten lopen en daarna is ze ongelofelijk lang gaan eten van de pallets. Dus ook zonder zonnebloempitjes te geven. Zo af en toe loopt ze even naar het bakje met water om te drinken en dan gaat ze gewoon weer door. Toch zeker wel 1,5 uur.

Wij denken dat ze het gewoon nog niet had geproefd en het nu dus toch wel lekker vindt. Zo ging het namelijk ook eerder met een stukje mango. We gaven mango op onze hand aan en Toeti liep naar de andere kant van het touw in de kooi (dat doet ze als ze iets niet wil eten of niet geaaid wil worden). Ze pakte een stuk mango en gooide het weg. Vervolgens stopten we het gewoon in haar mond zodat ze het wel moest proeven, en toen vond ze het hartstikke lekker! Ze liep de hele kooi door om de mango op te kunnen eten! En nu eet ze de pallets dus ook uit zichzelf!

Image

Image

Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Wat de boer niet kent dat eet hij niet?

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 5 mei 2014

Toeti is vandaag precies twee weken bij ons. Ze heeft echt een eigen koppig karaktertje en doet het liefst alleen maar waar zij zin in heeft. Maar omdat we overal horen en lezen dat het heel belangrijk is consequent te zijn, doen wij dus gewoon wat wij willen, ook als ze daar geïrriteerd door raakt. Na een aantal keren iets te hebben gedaan, accepteert ze gelukkig ook de manier waarop. In dit artikel beschrijf ik een paar van de gewoontes van onze papegaai.

Toeti haat de grond
Zodra we de papegaai op de grond laten rondlopen doet ze er alles aan om zo snel mogelijk naar boven te komen. En dat betekent dus ook dat ze bij ons haar best doet om naar boven te komen. Daarbij klemt ze zich aan onze benen vast met haar poten en vervolgens gebruikt ze haar vleugels om naar boven te komen. Dat vinden wij natuurlijk niet zo fijn, dus ze wordt telkens weer terug op de grond gezet.

Zodra ze dan wat hoger zit vindt ze het prima om even lekker rustig te blijven zitten en geaaid te worden.

Toeti houdt van zonnebloempitten
Zodra ze er één ziet, is dat ook nog alles wat ze ziet. Ze raakt volledig gefocust op de zonnebloempit en doet er dan ook alles voor.

Het opstappen doet ze helaas nog niet op commando, maar alleen maar om het zonnebloempitje te volgen. Daar moeten we dus nog wel even mee oefenen. Ze begrijpt natuurlijk wel dat ze moet opstappen als ze een stok of onze hand ziet en dat doet ze ook wel gewoon (behalve als ze denkt dat ze naar de douche gaat).

Nieuwe voeding
Alles wat wij eten qua groente en fruit, daar laten we Toeti natuurlijk ook van proeven. En dit gaat bijna altijd op dezelfde manier. Ze zit dan lekker in haar hokje en vervolgens bieden we bijvoorbeeld een stukje mango op onze hand aan. Dan kijkt ze ernaar en loopt vervolgens zo ver mogelijk weg van het stukje mango. Daarna leggen we de mango in haar voerbak, dan gaat ze het toch proeven, en als we de volgende dag nog een keer met een stukje mango koen in onze hand, komt ze het natuurlijk gelijk halen!

Ze wilde ook een aantal keren echt iets niet eten, maar zodra we dan bleven volhouden en het tegen haar snavel aandrukten, probeerde ze het uiteindelijk toch en vond ze dit meestal erg lekker.

Slaapbench
We hebben voor een Toeti een kleinere kooi in een stille kamer gezet. Daar kan ze nu lekker rustig slapen zonder continue gestoord te worden voor ons. Ze valt namelijk vrij vroeg in slaap en in de huiskamer wordt ze erg vaak wakker gemaakt door ons, of door bijvoorbeeld de televisie. Daarom is een slaapbench ideaal. We brengen haar na zonsondergang naar boven en vervolgens halen we haar in de ochtend weer naar beneden. Zelf lijkt ze het totaal niet erg te vinden.

Voor het slapen gaan ging ze de eerste dagen haar hele kooi door klimmen. Alsof ze aan het kijken was of de omgeving veilig was voor de nacht. Inmiddels is ze daar mee op gehouden, waarschijnlijk omdat ze weet dat ze toch naar een andere kooi gaat.

Ze is geen fan van douchen
Het is elke dag weer een heel karwei om Toeti te douchen. Het is niet zozeer het douchen zelf dat een probleem vormt, dan zit ze namelijk heel rustig en mogen wij beiden gewoon haar vleugels optillen om alles goed te wassen. Maar het zou natuurlijk zoveel leuker zijn als ze het zelf leuk zou vinden en haar vleugels gewoon open sloeg! Maar zodra we het idee hebben om haar te douchen lijkt ze dat aan te voelen en is ze heel er moeilijk op haar stok te krijgen. Terwijl ze er normaal gesproken zonder problemen op stapt.

Ze is wel fan van aaien
Onze papegaai gaat er graag goed voor zitten om lekker geaaid te worden. Maar het is eigenlijk niet echt aaien, maar meer krabbelen op haar hoofdje. Ik denk dat ze er zelf niet goed bij kan en daarom vraagt ze het aan ons. Als we op de grond met haar aan het spelen zijn komt ze gewoon ineens naar je hand en legt haar snavel tegen de grond met haar hoofdje naar beneden.

Ze maakt veel geluid
Ze praat nog niet, maar ze maakt wel degelijk vogelgeluiden. Soms om aandacht te trekken. Maar bijvoorbeeld ook als ze door heeft dat er eten aan komt. Of wanneer we even de huiskamer verlaten en ze alleen is.

Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Toeti brabbelt met 5 maanden!

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 1 juni 2014

Toeti is nu 5 maanden oud en is sinds twee dagen echt begonnen met brabbelen. We konden zelfs een klein 'allo' onderscheiden. Erg vroeg natuurlijk, dus ik sluit niet uit dat we het graag willen horen! Maar ze maakt zeker meer geluiden en wordt vast een goede prater! Zodra ze begon heb ik uiteraard direct geprobeerd om de camera erbij te pakken. Maar zodra de camera in beeld is doet ze natuurlijk niets meer. Ik ga proberen om er een filmpje van te maken. Meestal begint ze ermee als er wordt gekookt of wanneer de kraan in de keuken bijvoorbeeld aan staat! Hieronder nog een kleine update over hoe het met Toeti gaat!

Verder gaat het heel erg goed met Toeti. Ze eet goed, vermaakt zich prima met haar speeltjes en ook met ons en loopt vrolijk door het huis. Ze heeft een schommel in haar hokje hangen die ze in het begin heel eng vond, maar tegenwoordig is ze er niet vanaf te krijgen!

Wat heel erg fijn is, is dat ze heeft geleerd om niet op mensen haar behoefte te doen. Dus eens in de zoveel tijd zetten we haar even neer, dan poept ze netjes, en vervolgens komt ze weer op schoot! Geen idee hoe ze het heeft geleerd maar wij vinden het heel erg fijn! Misschien omdat ze in het begin telkens als ze poepte direct op de grond werd gezet!

Angsthaas
Wel is onze papegaai een echte angsthaas. Ze is werkelijk overal bang voor! En deze enge dingen valt ze dan ook als het ware aan! Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een pak muesli of een pak koffiebonen. Ze wordt heel bang, gaat trillen en schreeuwen en valt het pak ook aan. Dat doet ze trouwens ook bij een gewoon papiertje. Daar hapt ze direct in!

Maar ook iets waar ze bang voor was, is een stokje waaraan zonnebloempitten en andere noten en zaden waren geplakt. Gewoon een lekkernij voor een papegaai. Toen ik die aan haar gaf viel ze letterlijk naar beneden in haar hok. Ik heb hem erin opgehangen en ze durfde er echt niet bij in de buurt te komen. Gelukkig went ze wel snel aan alles en is ze daarna niet meer bang voor dingen. Ze houdt geloof ik gewoon niet van nieuwe dingen.

Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Toeti in de tuin!

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 12 juni 2014

We hebben een fijne tuin bij ons huis en daarin stond al een paar jaar een Japanse notenboom, welke vermoedelijk direct na het plaatsen al was overleden. We hebben deze boom uit onze tuin gehaald en in stukken gezaagd om een mooie zitplek voor onze papegaai buiten te maken. Dit is ideaal wanneer ze bijvoorbeeld net heeft gedoucht en het lekker weer is. Dan kan ze lekker in het zonnetje zitten drogen! Zie hier een foto van een net gedouchte papegaai in de tuin.

Image

Parrot Lover
Posts: 39
Joined: Mon May 09, 2016 10:03 pm

Op vakantie, zonder onze grijze roodstaart

Post by Parrot Lover »

Voor het eerst gepubliceerd op 27 juli 2014

Onze grijze roodstaart is nog geen drie maanden bij ons als we op vakantie gaan. Stiekem vind ik het best moeilijk om haar achter te laten. Ze is net lekker bij ons gewend en we zijn bang dat ze weer hervalt in haar angstige (en bijtgrage) gedrag. Ze is inmiddels wel gewend aan andere mensen. Als we bezoek hebben dan gaat ze zonder moeite bij iedereen op schoot en laat zich ook door iedereen aaien.

Gelukkig zijn de buren zo aardig om op haar te passen. We hoeven haar daardoor alleen de avond van te voren te brengen en kunnen haar kooi gewoon de huiskamer in rollen. Ze staat toevallig op precies dezelfde plek als waar ze in ons huis staat. We hebben haar voeding en wat extra speeltjes gegeven, erbij gezegd dat ze ontzettend veel stof maakt en een a4-tje met wat belangrijke dingen gegeven. Daarop stond bijvoorbeeld hoeveel ze eet en dat ze absoluut geen avocado, chocolade of pinda's mag krijgen.

Terugkomst
Na twaalf dagen vakantie kwamen we weer thuis en eerste wat we hebben gedaan is Toeti opgehaald bij de buren. Daar zat ze heel tevreden op haar kooi en ze stapte gelijk bij mij op. We hadden zeker het gevoel dat ze ons herkende en blij was om ons te zien. De buren vonden het leuk om op haar te passen en ze heeft weer wat nieuwe geluiden geleerd. Nu we haar even niet hebben gezien merken we duidelijk verbetering in de hoeveelheid geluiden die ze maakt. Ze maakt nu de hele dag door korte fluitgeluidjes en brabbelt ook steeds meer. Als je nu de kamer binnen komt of weg gaat dan brabbelt ze iets. We hebben dus goede hoop dat ze heel snel duidelijk zal gaan praten!

Trouwens hulde voor de mensen van Visumland die ons visum super snel en goed hebben geregeld!

Post Reply