Betalen met contant geld maakt je blij

Forum over economische onderwerpen.
Post Reply
KCS
Posts: 20
Joined: Sun Aug 23, 2015 12:07 pm

Betalen met contant geld maakt je blij

Post by KCS » Mon Jan 02, 2017 12:26 am

Betalen met contant geld activeert positievere emoties dan betalen met een pinpas, zo heeft een breinonderzoek uitgewezen.

Nederlanders betalen aan de kassa vaker met contant geld dan met een pinpas. De vraag was waarom mensen de ene keer met contant geld en de andere keer met pinpas betalen.

DNB heeft hiervoor een neurowetenschappelijk onderzoek laten uitvoeren waarbij in een fMRI-scanner rechtstreeks in het brein van de consument is ‘gekeken’ terwijl betaalbeslissingen werden genomen of informatie werd verwerkt. Hieruit komt naar voren dat het betalen met contant geld tot positievere emoties leidt dan bij het betalen met pinpas.

Het onderzoek wijst ook uit dat mensen die contant betalen dit vooral uit automatisme doen. Voor mensen die met pin betalen geldt dit minder.

Cash is volgens het breinonderzoek dus sterker met positieve emoties geassocieerd gebleken, én sterker een gewoonte dan pinpasbetalingen. Dit lijkt aan te sluiten bij het feit dat het merendeel van de aankopen aan de kassa contant wordt betaald.

Post Reply